Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Skal du igang med en gennemgående loftisolering, men er ikke helt klar over, om du skal bruge mineraluld eller papiruld? Så er du ikke den eneste. De to isoleringsmaterialer er de mest anvendte herhjemme, og det er et valg, de færreste kan træffe på stående fod – det kræver en uddybning af begge materialer.

Vi har spurgt Efterisolering Danmark om fordele og ulemper ved henholdsvis mineral- og papiruld, og med på vejen har vi fået en række gode råd, som du måske kan bruge, når dit loft skal isoleres.

Mineraluld kender de fleste

Mineraluld er et produkt, der har været anvendt i mange år, og det betyder, at det er kendt af både håndværkere og gør-det-selv-folket – som regel under navnet “glasuld” eller “rockwool”. Det er nemt at skaffe for private, og det er nemt at lægge, men du skal være opmærksom, hvis du gør det selv. Der skal nemlig etableres en dampspærre, hvis du isolerer loftet med mineraluld, og udføres det arbejde ikke korrekt, så risikerer du at få massive problemer med fugt og svamp.

Papiruld for de professionelle

Modsat mineraluld er det svært at få fat i papiruld for private, og derfor er det i sagens natur et produkt, der mest bruges af håndværkere. Det bør dog ikke holde dig fra at overveje materialet, da det er let at blæse ind og oftest er isoleringen færdiggjort i løbet af en enkelt dag. Papiruld er fremstillet er gamle aviser og er således miljøvenligt i produktion, og yderligere har det den fordel, at det kan optage og afgive fugt, så det er ikke nødvendigt med en dampspærre, hvis du bruger papiruld på loftet.

Tjek isoleringen med et inspektionskamera

Inden du går igang med efterisoleringen, så kan det være en god idé at gå hele huset igennem med et inspektionskamera. Med det kan du se, om der i forvejen er fugt eller svamp i konstruktionen og ikke mindst hvor meget isolering, du mangler. Samtidig kan du tjekke, om den eksisterende isolering ligger korrekt eller om der er steder, hvor den med fordel kan opdateres med mere isolering.

Spørg en energikonsulent

Er du i tvivl om, hvad der er det rette valg i dit tilfælde, så kan du med fordel kontakte en energikonsulent. Han eller hun kan lave en termografisk undersøgelse af huset og på den måde udpege de specifikke områder, der kan have gavn af efterisolering. Samtidig kan du få rådgivning om valg af materiale og ikke mindst om fremtidige besparelser og tilbagebetalingstid.