Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Der er meget at holde styr på, når en nær slægtning dør. Først og fremmest skal du have arrangeret en begravelse eller en bisættelse. Derefter skal du have styr på, hvordan boet skal gøres op. Det hele kan føles som om, at det skal gå meget hurtigt. Det kan derfor være svært at følge med, når du samtidig er ked af det over, at du har mistet nogen, som du var nært knyttet til. 

Når boet skal gøres op, kan du vælge mellem flere forskellige former for skifte. Hvis du er interesseret i at vide mere om den form, der hedder privat skifte, kan du læse mere på hjemmesiden privatskifte.info. Den er lavet af advokatfirmaet Hviid Advokater, der har stor erfaring med at hjælpe folk med privat skifte. De kan derfor også hjælpe dig, hvis du ønsker det. Ellers kan du bare bruge deres side til at blive afklaret i forhold til, hvad du ønsker. 

Et privat skifte vil sige, at I som arvinger får overdraget ansvaret for, at boet bliver gjort op korrekt. Det betyder derfor, at der er mindst en af jer arvinger, der skal være myndig, og være solvent, altså have råd til at betale boets gæld, hvis der skulle være nogen. Begge dele er som regel formsager, idet der typisk vil findes i hvert fald mindst en arving af denne type, når boet skal gøres op. 

Når det er afklaret, og I har sendt ansøgningen af sted til Skifteretten om, at I ønsker privat skifte, får I overdraget boet fra dem. Her vil I typisk få en advokat til at hjælpe jer med at gøre boet op. Det kan være en fra Hviid Advokater eller et andet firma. Det kan også være, at I har en ven eller et familiemedlem, der er advokat. Så kan de hjælpe jer. 

Herefter bliver der udsendt en annonce til landets kreditorer for at finde ud af, om afdøde have noget gæld, som man ikke kendte til. Kreditorerne skal selvfølgelig have deres penge, før arvingerne kan få deres. Når afdødes gæld er blevet betalt af, vil arven altså blive fordelt ud fra de gældende arveregler eller på baggrund af afdødes testamente, hvis der findes et sådant. 

Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at gøre et bo op. Det er ikke noget, man kan sætte på formel. Hvis I bruger Hviid Advokater til at hjælpe jer med at gøre boet op, vil de dog altid komme med et overslag over, hvor meget de regner med, at det vil komme til at koste jer.